dimecres, 29 d’agost del 2012

Qui som? Espardenyeria Rosa

L´espardenyeria Rosa s´inicià als anys quaranta del passat segle per part del matrimoni il.licità, Ricardo Boix i Rosa Jaen.  Molt abans ja venien a Mutxamel a vendre espardenyes tots els caps de semana des d' Elx, on treballaven a les fàbriques de calçat des de menuts.

 Als inicis d´obrir la botiga moltes de les espardenyes que es venien als veïns eren de fabricació artesanal i sobretot les utilitzades per anar a treballar al camp. Ricardo sentat al seu banc de fusta elaborava i confeccionava les soles de cànem de diferents mides i la seua dona cosia i bé la careta i talonera així com la veta per poder-les lligar al turmell.

Encara que amb el pas dels anys es varen introduir canvis derivats de les demandes i necessitats dels clients, alló cert és que este treball manual s´ha mantingut a les espardenyes típiques utilitzades pels festers mutxamelers a la Festa de Moros i Cristians del mes de setembre.

Estampa típica del nostre comerç era, quan arribava el mes d´agost, veure a la propietaria Rosa i a la seua filla Fina, amb els seus manils, cosir els ornaments representatius d´algunes comparses a les espardenyes de cànem grogues. La tenda s´omplia de mitjes llunes rotges i verdes de lona que es cosien a mà, parell per parell, segons fora la filà o comparsa en la que es desfilara. Per aquells festers i festeres que eixien als Maseros també demanaven en moltes ocasions que a les típiques espardenyes de treball se´ls canviara la veta per combinar-la amb el trage, qüestió ràpidament solucionada per la mare o la filla,  mestres artesanes en estos menesters.

Han passat els anys, les dècades i l´espardenyeria Rosa per sort encara continua funcionant i al mateix espai que la va veure nàixer, la Plaça Nova de Mutxamel. Hui ja no estem sols dedicats a les espardenyes, sinó que comptem amb un ampli ventall de calçat, bosses de mà, cabassos, complements de les millors marques de gran qualitat i oferint una gran varietat de models, intentant arribar al major nombre posible de clients de totes les edats.

Però no hem deixat de tindre alló que va constituir la nostra llavor inicial i si hui té vosté la curiositat de visitar-nos personalment o per internet, encara trobarà les espardenyes típiques i úniques de cànem de tots els colors ideals per caminar comodament i proporcionar als nostres peus  tonalitats molt mediterrànies.

Al mes de setembre continuem treballant per als festers mutxamelers, però la nostra àmplia i peculiar oferta d´estos materials d´espart, arriba també a altres localitats veïnes que s´acosten al nostre establiment per encarregar i adquirir este calçat.

Modernitat i tradició, estima pel treball ben fet, il.lusió per oferir noves tendències conservant i millorant alló que ens ha fet peculiars. Tot este món trobaràn vostés a l´Espardenyeria Rosa on hui en dia, Núria i Jaume, els atendran encantats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada